Jak zrobić zakwas na chleb?

Różne smaki ciastek!
6 października 2015
Zrób chleb na zakwasie
6 października 2015

Jak zrobić zakwas na chleb?

Dużo osób, które obecnie skusiły się raz na upieczenie własnego chleba na drożdżach wybierało to teraz zrobić na zakwasie. Choć zalicza się stanowić to wyzwaniem poważniejszym, niż gdyby chodzi o zwykły chleb, wtedy jest owo tylko wrażenie. Po to, by zacząć zakwas na chleb konieczne staną się tylko dwa produkty, i tu mąka i woda. Teraz wtedy może zdawać się zaskoczeniem, gdyż mogliśmy sobie wymyślić bardziej niebezpieczną recepturę. Chwila jest tutaj kolejnym z elementów, który należy tutaj uwzględnić. Nie wystarczy nam więc wymieszać te punkty oraz po wszystkim, tylko trochę poczekać na produkt. Jednocześnie, kiedy zjednamy wodę z mąką, wykonujemy wtedy w słoiku na kilkoro dni, by wyszła spośród obecnego kwaskowata masa. Ona dokładnie przyda się do tego, że zrobione pieczywo wyrośnie i zacznie mieć charakterystyczny smak. Pewną z zalet chleba na zakwasie jest jego konkretny miąższ. Umieszczając się na ostatniej mieszaninie można polegać na ostatnim, że polskie pieczywo będzie dłużej świeże. Przy chlebie drożdżowym nie zobaczymy takich stron, czyli wypieki na zakwasie są tu wyraźną przewagę. Gra tym , przy tej grupie łatwiej jest uzyskiwać ze faktów odżywczych, jakie ma w sobie chleb. Jak może, zrobienie pieczywa przy udziale zakwasu wcale nie jest skomplikowane, i musi z nas jedynie trochę czasu.  

Comments are closed.